wtorek, 23 kwietnia, 2024

Odpowiedni dobór pasz dla trzody chlewnej może w bardzo dużym stopniu wpłynąć na poprawę wyników osiąganych przez dane gospodarstwo. W suplementacji kluczowe znaczenie mają produkty bogate w mikroelementy. Żywienie zwierząt, a w szczególności kontrola i utrzymywanie balansu w suplementacji, oddziałują na osiągane przyrosty czy kondycję i odporność poszczególnych osobników. W żywieniu trzody chlewnej kluczową rolę odgrywa m.in. odpowiednie zbilansowanie białek i aminokwasów.

Rola aminokwasów

Aminokwasy wchodzące w skład białek, mogą być syntetyzowane przez zwierzę samodzielnie lub muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z pożywieniem. Podczas karmienia warto więc zwracać uwagę nie tylko na odpowiednią zawartość tych składników odżywczych, ale także na ich odpowiednie proporcje względem siebie. Kilkanaście lat temu zaczął funkcjonować termin białka idealnego, które sprowadza się do dostarczania zbilansowanych składników aminokwasowych, w pełni pokrywających zapotrzebowanie zwierzęcych organizmów. Jednym z najlepszych kryteriów, które określa stopień ich przyswajalności, jest tzw. strawność jelitowa.

Aminokwasy, wchodzące w skład pasz, powinny mieć też bezpośredni wpływ na wzrost masy zwierzęcia. Jeżeli pokarmy podawane trzodzie charakteryzują się wysoką zawartością białka biologicznego to trawienie i przyswajanie mikroelementów, będzie nie tylko szybsze i łatwiejsze, ale ilość wydatkowanej energii będzie większa. Przy dobrze zbilansowanej paszy także zdrowotność zwierząt będzie znacznie wyższa. Ponadto gospodarstwo będzie produkowało mniej szkodliwego amoniaku. W tym celu powstały specjalne profile aminokwasowe dla poszczególnych grup zwierząt. Kiedy zachowujemy ich optymalną wartość, możemy liczyć na lepsze wykorzystywanie białka w paszy, a co za tym idzie wydajniejsze przyswajanie całej strawy przez przewody pokarmowe zwierząt. Prawdopodobnie poskutkuje to lepszymi wskaźnikami produkcyjnymi.

Wysokojakościowe preparaty

Żywienie trzody ma bezpośredni wpływ na odporność i wydajność poszczególnych osobników, dlatego warto wybierać wyłącznie produkty najwyższej jakości. Dobrym przykładem dodatku, który wpływa pozytywnie na kondycję tuczników, warchlaków i prosiąt jest BacteroSOL, czyli produkt bogaty w składniki ziołowe. Chroni bowiem zwierzęta przed odwodnieniem i występowaniem nieprawidłowości w układzie pokarmowym, a także pobudza procesy trawienne (np. wzmaga wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza perystaltykę jelit). Wartościowym uzupełnieniem standardowej paszy może okazać się Farmpak®SB, czyli produkt na bazie żywych drożdży, który przyczynia się do neutralizacji toksyn, stabilizacji mikroflory jelitowej i wzmacniania błony śluzowej jelit. Ponadto stymuluje układ odpornościowy zwierzęcia.

Stosowanie aminokwasów w żywieniu wiąże się z wieloma korzyściami. Hodowla trzody wymaga kompleksowego, wielopłaszczyznowego podejścia, dlatego warto bazować na naturalnych suplementach, skomponowanych specjalnie z myślą o tej grupie zwierząt hodowlanych. Ich regularne podawanie w odpowiednich dawkach gwarantuje większe przyrosty i ogranicza straty białka, bezpośrednio wpływając na opłacalność produkcji.

źródło: adifeed.pl – certyfikat qs