piątek, 3 kwietnia, 2020

Weekend, spotkanie ze znajomymi, świetna zabawa i wytchnienie od problemów życia codziennego. Oczywiście w takich przypadkach niezwykle często pojawia się alkohol. Na imprezach obecne są trunki różnego rodzaju. Od tradycyjnego piwa, wina czy po prostu wódki po różnorakie drinki i innego rodzaju napoje alkoholowe. Wraz z upływem czasu umiejętności barmanów wzrosły do takiego poziomu, że obecnie mamy możliwość cieszenia się widowiskowymi drinkami, które nie tylko świetnie smakują, ale przy tym interesująco wyglądają. Robienie drinków może być ciężkie, ponieważ wymagania stawiane barmanom są coraz wyższe.

Sztuka barmańska

Obecnie barmani muszą mieć umiejętności tworzenia drinków, które jednocześnie wyglądają efektownie oraz są dobre w smaku. Koktajl podany w interesujący sposób z pewnością przyciągnie więcej klientów. Barmani współcześnie muszą posiadać wysoki poziom umiejętności tworzenia drinków. Klient chętniej zdecyduje się na ten koktajl, który zainteresuje go swoim wyglądem. Z tego powodu właściciele drink barów stawiają coraz wyższe wymagania barmanom. Zdecydowanie przydatna będzie odpowiednia kreatywność takich osób oraz zdolność abstrakcyjnego myślenia, które pozwoli eksperymentować i przygotowywać szalone i atrakcyjne drinki. Warto zainwestować w specjalistyczne szkolenie dla barmanów, które z pewnością podniesie umiejętności i kompetencje.

Do przygotowania koktajli  barmani używają zarówno mocniejszych trunków jak wódka czy whisky, słabszego wina bądź likieru, jak i napojów bezalkoholowych. Do sporządzenia widowiskowych koktajli wykorzystywane są różne techniki oraz wszelakie naczynia i zdobienia. Możliwe jest przygotowanie między innymi koktajli płonących czy warstwowych, podawanych w różnego rodzaju szkłach serwowanych w różnoraki i ciekawy sposób.

Koktajle warstwowe

Stworzenie drinka warstwowego nie jest specjalnie trudne, jednak wymaga odpowiedniej precyzji oraz wprawy. Cała sztuka polega na odpowiednim zmieszaniu alkoholu z sokiem oraz dodaniu syropu (na przykład Blue Curacao bądź Grenadina). Ważne, aby syrop, który jest cięższy od soku i alkoholu, opadł na dno naczynia. Aby tak się stało, należy go dolać na koniec w odpowiedni sposób, najlepiej łyżką barmańską. Tak otrzymany koktajl warstwowy jest nie tylko pyszny, ale przykuwa wzrok i intryguje.

Koktajle płonące

Koktajle płonące to widowiskowe i efektywne drinki. Sposób ich podania jest bardzo interesujący. Takie drinki pije się przez specjalną słomkę, która powinna być lekko wilgotna. Odważni mogą spróbować wypić je wprost ze szkalnki, jednak należy wtedy poczekać aż płomień nieco osłabnie. Przygotowanie koktajlu płonącego wymaga precyzji i uwagi. Nie dość, że trzeba odpowiednio połączyć alkohole, to w bezpieczny i efektywny sposób należy podpalić takiego drinka. Często dodaje się różnego rodzaju dodatki jak cynamon czy smakowy cukier w celu zrumienienia oraz dodania aromatu. Istotne jest zachowanie bezpieczeństwa przy przygotowywaniu koktajli płonących, ponieważ jest to zabawa z ogniem. Z tego powodu powinny być przygotowywane przez profesjonalnych barmanów.

Podsumowanie

Widowiskowe koktajle są zdecydowanie interesujące i warte uwagi. Przygotowywane przez specjalistów mogą zachwycać zarówno wyglądem jak i smakiem. W celu poprawy jakości wykonywanych drinków warto wziąć udział w szkoleniu dla barmanów. Pomoże ono podnieść kwalifikacje i kompetencje. Takie szkolenie barmańskie z pewnością podniesie poziom Twoich umiejętności i będzie dużym atutem przy poszukiwaniu pracy.